Czy wśród naszych dziadków byli jarosze? Spotkanie historyczno-kulinarne z Natalią Mętrak-Ruda
1 października świętujemy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. To okazja, aby dowiedzieć się więcej o początkach tej idei.
W ostatnich latach w mediach coraz częściej mówi się o porzuceniu mięsa, w sklepach pojawia się coraz więcej alternatyw dla produktów odzwierzęcych, na mapie Polski otwierają się kolejne knajpki z kuchnią roślinną, a wegetarianie i weganie stali się widoczni w przestrzeni publicznej.
Czy jest to nowa moda, czy może wegetarianizm towarzyszy nam od lat? Kiedy narodził się ruch wegetariański i skąd w ogóle wzięło się to pojęcie? Czym się różni wegetarianin od jarosza? A czym od weganina? Co ma ruch wegetariański wspólnego z bułkami z pełnej mąki i płatkami śniadaniowymi? I czy wegetarianizm to temat polityczny?
Na te i inne pytania odpowie Natalia Mętrak-Ruda – kulturoznawczyni, dziennikarka kulinarna, autorka bloga o historii kulinariów Przeszłość od kuchni i książki “Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu”. Mieszka na Bielanach.